Pjetër Gjini – Drandofilli i yt (poezi)

Pjetër Gjini – Drandofilli i yt (poezi)

Pjetër Gjini
(1910 – 1988)

Drandofilli i yt

Nji dit’ qindroi ndër duer të mija,
U veshk, u thá, mbaroi për jetë,
Mbaroi e vdiq si dashunija,
Që përjetësi nuk mujt me gjetë.
Rroi nji dit’ vetëm drandofilli,
Aq sa jetoi dashnija e jonë,
Të dyja qén’ si vesa n’dielli,
Që ndrit’ por tretet përgjithmonë.

Nji lule u thá, pranverë e bjerrun,
Nji dit’ gjallni, nji jet’ dëshirë,
Nji ag rinije xên m’u errun
Edhe pa ndrit’ mal-brezi mirë.
Nji djelmëní që i soset shpresa,
Që dridhet, fshânë e prore vuen,
Nji zêmër t’ré e mbyt’ dënesa
Për sa ândrrime që mbaruen.

…Me sa dashni at lule m’fale??
Dashni plot zjarr si ngjyra e saj,
Si gjaku i rí që s’din t’i ndale
Dëshir e shprehje n’gaz e vaj!…
Më the: “Asht lulja që lidh motet
E ândrrës son’ në përjetsi!”
Dhe në gjij t’lules riguen lotët
E synit t’and gjith pafajsi!…

Por… në kët bot’ gjithçka u shueka
– Der shekujt çaste dijn’ me u ba, –
E zêmra e nierit shumë durueka,
Mâ shum se’ i gur që gjak nuk ka!…
Tash netve t’gjata lodh’ vetmije,
Kujtoj nji lule thá për jetë,
Lotoj at shprehje dashunije,
Që veç nji andërr sod ka mbetë.

Revista “Shkëndija”, 1940

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Kopjacët gjithmonë dështojnë!